Sursele de energie care se folosesc in acest moment (petrol, carbuni, gaze naturale) sunt limitate, ceea ce inseamna ca la un moment dat acestea se vor epuiza. Pe langa faptul ca sunt limitate, ele polueaza mediul inconjurator. 

 

Acest lucru i-a ingrijorat pe specialisti si tocmai de aceea se pune din ce in ce mai mare accent pe energie regenerabila, cunoscuta si sub denumirea de energie verde. Este vorba despre energia provenita de la soare, vant, apa, biomasa si de la caldura din interiorul pamantului. 

 

Sursele de energie mentionate mai sus se numesc regenerabile deoarece se regenereaza singure dupa un anumit interval de timp ceea ce le face practic inepuizabile.

 

In continuare iti prezentam mai multe date despre principalele surse de energie regenerabila, care este cea mai utilizata forma de energie verde din gospodarii si motivele pentru care sa instalezi sisteme fotovoltaice la tine acasa.

 

Energie eoliana 

 

Energia eoliana este practic energia produsa de vant. 

 

Oamenii capteaza aceasta energie cu ajutorul turbinelor eoliene care o transforma in energie electrica buna de folosit in interiorul locuintelor. 

 

Energia geotermica

 

Energia geotermica este energia termica care vine din interiorul pamantului. Aceasta este captata cu ajutorul centralelor geotermale si folosita atat pentru producerea de curent electric, cat si pentru incalzirea locuintelor. 

 

Energia apei 

 

Energia apei se imparte in: energia hidraulica, energia mareelor si energia potentiala osmotica. 

 

Energia hidraulica este data de curgerea apei si se formeaza datorita diferentei de inaltime dintre hidrocentrala si lacul de acumulare.

 

Energia mareelor se formeaza datorita fortei gravitationale pe care Luna o exercita asupra apei din mari si oceane. Aceasta este valorificată cu ajutorul centralelor mareomotrice. 

 

Energia potentiala osmotica se formeaza datorita diferentei de salinitate dintre apa din mari si oceane si apa din rauri. Pentru obtinerea acestui tip de energie se foloseste electroliza inversa. 

 

Energia de biomasa

 

Biomasa reprezinta totalitatea materialelor biologice care pot fi folosite drept combustibil. Energia de biomasa rezulta in urma arderii sau fermentarii materiei organice vegetale sau a reziduurilor animale (gunoi). 

 

Energia solara 

 

Energia solara este cea mai utilizata forma de energie verde de catre utilizatorii casnici. Pentru captarea energiei solare este nevoie de sisteme fotovoltaice care transforma radiatia solara in curentul electric necesar pentru desfasurarea activitatilor zilnice. 

 

Pentru producerea de energie solara platesti doar la inceput, cand instalezi sistemul cu panouri solare fotovoltaice dupa care curentul electric produs de sistem este gratuit. 

 

Factura la electricitate va fi din ce in ce mai mica, iar costurile pe care le-ai suportat cand ai cumparat si instalat sistemul de panouri solare se amortizeaza relativ repede. 

 

Poti opta pentru sisteme fotovoltaice on-grid, off-grid sau hibride. 

 

Sistemele on-grid sunt categoric cele mai recomandate deoarece iti permit sa ramai conectat si la reteaua nationala de energie electrica. Astfel, iarna sau in zilele mai putin insorite nu exista niciun risc sa te trezesi fara curent. 

 

Pentru cladirile care nu sunt racordate la reteaua nationala se pot folosi sistemele off-grid. Acestea stocheaza energia electrica in baterii ca sa poti dispune de ea si atunci cand soarele este mai putin generos. 

 

Iata ca energia regenerabila se poate obtine din mai multe surse. Oamenii o folosesc in incercarea de a proteja mediul inconjurator si de a se asigura ca ne vom putea procura energia necesara si dupa ce restul resurselor de energie se vor epuiza. 

 

Daca si tu militezi pentru un mediu cat mai curat, pentru un viitor mai sanatos pentru tine si copiii tai, daca iti doresti o factura mai mica la energia electrica, instaleaza chiar acum sisteme fotovoltaice la tine acasa. 

 

Intra pe site-ul nostru, www.e-acumulatori.ro si vezi ce sistem cu panouri solare fotovoltaice ti se potriveste.