Panourile fotovoltaice sunt o tehnologie cu ajutorul careia fiecare dintre noi are posibilitate sa isi produca necesarul de energie electrica de unul singur, chiar pe acoperisul propriei case. Sistemele de panouri fotovoltaice se aleg in functie de puterea si capacitatea acestora de a genera energie electrica. 

Inainte de achzitionarea unui sistem, trebui fara doar si poate sa te consulti cu un instalator specializat. Si sa stabilesti care este necesarul de energie al casei tale. Doar in acest fel vei reusi sa achizitionezi un numar potrivit de panouri si care sa aiba o putere de productie potrivita nevoilor casei tale. 

Instalatorul certificat te va ajuta atat sa stabilesti nevoia de energie, cat si sa gasesti cea mai buna orientare pentru panourile tale. De asemenea cu ajutorul acestuia vei putea achizitiona panourile de care ai nevoie si impreuna cu o echipa certificata acestea iti vor fi montate. La fel de important precum alegerea panourilor corespunzatoare nevoilor tale este si orientarea acestora. 

Importanta orientarii corecte a panourilor fotovoltaice

Orientarea joaca un rol foarte important in productia de energie electrica cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Atat timp cat panourile sunt instalate pe cea mai insorita parte a acoperisului casei, acestea vor avea suficient timp sa asimileze lumina soarelui si vor produce energie electrica la capacitatea lor maxima. In aceste cazuri exista posibilitatea chiar sa se produca o cantitate mai mare de energie decat cea de care casa ta are nevoie. 

In astfel de situatii, ai doua posibilitati, fie stochezi energia si o folosesti la nevoie, fie alegi sa o injectezi inapoi in retea. In cazul in care alegi sa o injectezi inapoi in retea, este nevoie sa faci un contract cu un furnizor de energie din reteaua nationala. In acest fel vei deveni prosumator si ai posibilitatea sa primesti o anumita suma, stabilita in contractul cu furnizorul, pentru surplusul de energie electrica pe care o injectezi inapoi in retea. 

Importanta curatarii periodice a panourilor fotovoltaice

Indiferent de cat de buna este orientarea panourilor fotovoltaice, in cazul in are acestea sunt acoperite de frunze, de praf, zapada sau alte mizerii, nu vor reusi sa produca energie electrica la capaciatatea lor maxima. Tocmai din acest motiv este important ca din cand in cand, sa cureti temeinic suprafata panourilor. 

Poti sa stabilesti cateva sesiuni de curatare a panourilor pe parcursul anului. Este important ca iarna de exemplu sa nu lasi sa se depuna un start consistent de zapada pe suprafata panourilor. Panourile fiind acoperite de zapada, lumina soarelui nu va mai ajunge pe suprafata acestora si nu vor mai putea produce energia necesara alimentarii electronicelor si electrocasnicelor din casa ta. 

Este de asemenea important sa cureti panourile toamna, atunci cand cad frunzele. Acestea se pot depune pe suprafata panourilor si daca nu le cureti vor impiedica productia de energie electrica la capacitatea maxima a sistemului. 

O perioada prielnica este de asemenea si primavara. Cand incepi sa faci curatenia de primavara si sa pui in ordine toate lucrurile din jurul casei, acorda o zi si panourilor fotovoltaice. Avand in vedere ca nu mai este nici zapada, nu mai sunt nici frunze, iti va fi mult mai usor sa cureti praful si restul depunerilor de pe suprafata acestora. Pentru curatarea temeinica a panourilor exista diferite kit-uri, cu solutii, carpe si tije telescopice. In cazul in care nu ai un astfel de kit insa, nu trebuie sa iti faci griji. Ai posibilitate sa cureti suprafata panourilor doar cu ajutorul unor solutii de curatat, asemanatoare cu solutia pentru curatat geamurile, cu apa si cu o carpa moale care sa nu deterioreze suprafata panoului. 

In acest fel vei reusi sa tii curate panourile foltovoltaice indiferent de perioada din an. Si vei ajuta la functionarea sistemului la capacitatea lui maxima. De asemenea te vei putea bucura de energia electrica generata de sistemul de panouri fotovoltaice fara ca acest proces sa fie ingreunat sau intrerupt de diferiti factori.