Incalzirea globala afecteaza planeta si este un fenomen intens dezbatut in special de oamenii de stiinta si de activistii de mediu. Totusi, sunt cateva metode prin care poti incetini fenomenul de incalzire globala, printre care si instalarea unui sistem fotovoltaic la tine acasa. 

 

Incalzirea globala reprezinta de fapt cresterea temperaturii de la suprafata pamantului, dar si a temperaturii apei din mari si oceane, ceea ce a dus la o multime de probleme climatice. Oamenii de stiinta pun acest fenomen pe seama activitatilor nocive facute de oameni. 

 

Cum se manifesta incalzirea globala

 

Asa cum spuneam mai sus, incalzirea globala presupune cresterea temperaturii medii de pe pamant. Acest lucru este resimtit inclusiv la Poli unde gheata se topeste cu viteza din ce in ce mai mare. 

 

Gheta de la Poli se topea si pana acum in perioada ver, dar stratul se refacea iarna. Din cauza incalzirii globale, acest lucru nu se mai intampla deoarece varile sunt tot mai calde, iar iernile tot mai sarace in zapada. Asta duce incet la distrugerea faunei din acele zone, dar si la cresterea nivelului marilor si a oceanelor din intreaga lume.

 

Daca unele zone vor avea mai multa apa decat pot duce, altele se transforma treptat in deserturi. 

 

Tot incalzirea globala va duce si la numeroase incendii de vegetatie care pot dura saptamani intregi si care inseamna disparitia florei si faunei din zonele respective. 

 

In zona in care locuim noi, probabil cel mai resimtit efect este cresterea temperaturii, astfel incat granitele dintre anotimpuri sunt din ce in ce mai greu de perceput. 

 

Activitatile umane care au condus la incalzirea globala 

 

La baza incalzirii globale stau o serie de activitati ale oamenilor, precum arderea combustibililor fosili pentru producerea de energie electrica si termica, folosirea masinilor, autobuzelor, avioanelor si celorlalte mijloace de transport, emisiile de gaz metan din gropile de gunoi, defrisarile masive care au avut loc in ultimele zeci de ani, fara a se replanta o cantitate suficienta de copaci (plantele utilizeaza dioxidul de carbon nociv vietii umane si elibereaza oxigenul). 

 

Totusi, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru protejarea mediului inconjurator, pentru incetinirea efectului de sera. 

 

Ce sa faci pentru a incetini incalzirea globala

 

  1. Foloseste un sistem fotovoltaic

 

Instaleaza panouri solare fotovoltaice pe acoperisul casei sau, daca dispui de suficient spatiu, chiar in curte. Panurile solare transforma radiatia solara in energie electrica pentru consumul zilnic din gospodaria ta. Aceasta forma de energie este 100% ecologica si gratuita. Singurele costuri pe care le ai de suportat sunt cele cu instalarea panourilor solare, dupa care, timp de mai bine de 20 de ani, nu mai ai nimic de platit. Mai mult, vei reusi sa economisesti simtitor si sa contribui la diminuarea poluarii. 

 

  1. Recicleaza 

 

Colecteaza selectiv, astfel incat o cantitate cat mai mare de deseuri sa fie reciclate in loc sa ajunga in gropile de gunoi. Pune in containere separate hartia, plasticul, metalele si deseurile menajere. De asemenea, recicleaza aparatele electrocasnice si bateriile deoarece acestea contin cantitati mari de substante nocive mediului. 

 

  1. Deplaseaza-te cu bicicleta sau cu mijloacele de transport in comun

 

Ai vazut ca trasporturile se numara printre principalele cauze ale incalzirii globale. Opteaza pentru deplasarea cu bicicleta de cate ori ai ocazia (te ajuta si sa te menti in forma). 

 

De asemenea, foloseste mai mult mijloacele de transport in comun. Si acestea polueaza, insa un autobuz cu 40 de persoane este mai putin nociv decat cele 40 de masini in care ar circula oamenii fara alternativa unui astfel de mijloc de transport. 

 

  1. Planteaza 

 

Multumeste naturii oferindu-i mai multi copaci. Daca locuiesti la casa planteaza cativa puieti in curtea sau in gradina ta. Sau planteaza in gradina de la tara ori pe un camp din apropiere. Nu e atat e important locul in care planezi, cat faptul in sine. 

 

Schimbarile climatice sunt numeroase si, din pacate, ireversibile. Totusi, acest efect de sera poate fi incetinit daca facem cu totii cativa pasi din propriile gospodarii pentru o viata mai buna. 

 

Daca vrei sa instalezi un sistem fotovoltaic la tine acasa si sa te bucuri de sentimentul ca intr-adevar ajuti la schimbarea lumii in bine, intra pe www.e-acumulatori.ro si vezi ce panouri se potrivesc cel mai bine nevoilor casei tale.