Daca doresti sa iti produci energia electrica de unul singur si sa valorifici energia solara, acum este un moment foarte bun pentru a ainstala un sistem de panouri fotovoltaice chiar pe acoperisul casei tale. Pretul sistemelor de panouri fotovoltaice a scazut cu peste 30 la suta in ultimii 10 ani. In plus, guvernul ofera o subventie care acopera 90% din costul acestora prin programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice. Astfel ca, tot ce trebuie sa faci este sa te inscrii in acest program, sa pregatesti hartiile necesare si sa astepti un raspuns din partea persoanelor autorizate.

In ceea ce priveste casa ta, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri pentru a determina daca aceasta este sau nu potrivita instalarii unui astfel de sistem. 

Orientarea casei

Este ideal sa montezi panouri fotovoltaice orientate spre sud. Prin urmare, acoperisul ideal este fie cel plat, fie cel care are o creasta de la est la vest. In cazul unui acoperis plat, de obicei este utilizat un sistem de rafturi pentru a angula panourile spre sud. Panourile fotovoltaice pot fi, de asemenea, montate si pe un acoperis cu un varf care circula spre nord si sud – dar vor fi montate perpendicular pe varful acoperisului. In cazul in care sunt montate cu orientare spre est sau spre vest vor capta mai putina energie. 

Panourile fotovoltaice orientate spre sud aduna cea mai mare cantitate de energie pe parcursul anului. Daca locuinta ta este orientata usor spre sud-est sau sud-vest, aceasta nu va reduce semnificativ randamentul sistemului fotovoltaic.

Expunerea solara

Este important sa tii cont de cresterea viitoare a copacilor din jurul casei tale, deoarece durata de viata a panourilor solare fotovoltaice este de pana la 40 de ani. Obstructiile la est, vest si, in special, la partea de sud a casei ar trebui sa iti dea de gandit, deoarece umbrirea panourilor din aceste directii limiteaza productia de energie electrica. Chiar si o umbra dintr-un cos de fum poate afecta performanta sistemului fotovoltaic. 

Umbra de dimineata devreme si seara tarzie va avea un impact mai mic asupra productiei globale a sistemului decat umbra de amiaza, cand potentialul de generare a energiei este cel mai mare.

Amplasarea panoului

Desi acoperisul casei tale este cel mai evident loc pentru montarea panourilor solare, poate exista o optiune mai buna daca starea acestuia nu este tocmai buna. Ai posibilitatea sa montezi panourile fotovoltaic epe sol, in gradina sau curtea casei tale in functie de spatiul pe care il detii si de spatiul pe care doresti sa il sacrifici pentru acest sistem. 

Panourile fotovoltaice pot fi, de asemenea, montate pe un garaj. Trebuie insa sa ai in vedere distanta dintre garaj si casa. Cu cat este mai mare distanta, cu atat este mai mare pierderea de sarma pentru sistemele fotovoltaice. Garajele detasate pot fi de asemenea un loc ideal pentru montarea panourilor daca nu doresti ca acestea sa fie vizibile din fata casei.

Dimensiunea sistemului solar

Marimea sistemului fotovoltaic pentru nevoile casei tale poate fi limitata de spatiul disponibil pentru sistemul de panouri, de bugetul tau sau cantitatea de energie electrica de care are nevoie casa ta. Examineaza consumul de curent revizuind factura la energia electrica si determina cat de multa energie electrica doresti sa generezi cu ajutorul sistemelor de panouri fotovoltaice. 

Puterea sistemului va depinde de dimensiunea sistemului, de radiatiile solare din zona casei tale si de unghiul in care urmeaza sa fie instalate sistemele de panouri fotovoltaice. Laboratoarele nationale de energie regenerabila au un instrument de calcul numit watturi fotovoltaice care estimeaza productia sistemului pe tot parcursul anului si valoarea in dolari a energiei produse. 

Captarea luminii solare si generarea propriei energii  electrice te indeplinesc si iti reduc dependenta de combustibilii fosili. Cand utilizezi computerul sau pornesti o lumina – este minunat sa stii ca puterea provine de la lumina soarelui care cade pe propria ta casa.