Ziua Pamantului este sarbatorita in fiecare an la 22 aprilie. A fost celebrata pentru prima data in 1970, in Statele Unite ale Americii, iar in acest an a ajuns la cea de-a 50-a aniversare.

 

Cu 50 de ani in urma, 20 de milioane de oameni au manifestat pe strazile din New York pentru a trage un semnal de alarma asupra necesitatii protejarii mediului inconjurator. De atunci, in fiecare an, oamenii din intreaga lume sarbatoresc Ziua Pamantului, un eveniment care ne reaminteste cat de important este ca prin actiunile noastre sa incetinim incalzirea globala.  

 

Incalzirea globala este fenomenul prin care temperatura de la suprafata pamantului creste an de an din cauza activitatii umane. 

 

Comportamenul nostru distructiv a inceput odata cu era industriala, dar partea buna e ca inca se mai poate face ceva. Chiar daca procesul este ireversibil, avem inca sansa sa il incetinim. 

 

Oamenii de stiinta fac apel la noi si ne indemna sa ne schimbam comportamentul si sa reducem poluarea, emiterea gazelor cu efect de sera. 

 

Sunt cateva lucruri practice pe care le pori face si tu, precum instalarea unui panou fotovoltaic. Despre asta, dar si despre principalele cauze ale incalzirii globale vorbim in cele ce urmeaza. 

 

CO2 produs de termocentrale

 

Printre gazele cu efect de sera se numara dioxidul de carbon (CO2), metanul, protoxidul de azot, clorofluorocarburile (freonii) si hidrofluorocarburile.

 

Cea mai mare parte a CO2 este produs in termocentrale prin arderea carbunilor care produc energia electrica de care avem nevoie in locuinte. 

 

Despaduririle 

 

De asemenea, CO2 exista in cantitati atat de mari in atmosfera din cauza despaduririlor masive. Plantele, utilizeaza CO2 in procesul de fotosinteza si ne dau inapoi oxigenul de care avem nevoie. 

 

Transporturile 

 

Transporturile sunt si ele responsabile cu degajarea dioxidului de carbon. Numarul masinilor este tot mai mare, iar acestea sunt puse in miscare de combustibili obtinuti din petrol. Prin arderea petrolului sunt emise in aer gaze cu efect de sera. 

 

Cresterea animalelor 

 

O cauza a cresterii cantitatii de gaze cu efect de sera la care poate nu ne-am fi gandit este faptul ca oamenii se ocupa din ce in ce mai mult de cresterea animalelor (in special bovine si ovine). 

 

In timpul digestiei acestea produc cantitati mari de metan, un alt gaz cu efect de sera. Aici nu e vorba de vacile din gospodariile oamenilor, ci de ferme in care au fost crescute de-a lungul timpului milioane de vaci si de oi. 

 

Scurgeri de metan au loc si in timpul extragerilor de petrol si gaze naturale din pamant. 

 

Totodata, metanul se gaseste in apele marilor si ale oceanelor. Se pare ca topirea ghetii de la Poli cauzeaza raspandirea unei cantitati mari de metan in apele lumii. 

 

Acestea sunt principalele activitati care au dus la fenomenul de incalzire globala a carui efecte le resimtim cu totii. 

 

Poti face ceva pentru incetinirea acestui proces

 

De exemplu, instaleaza la tine acasa un sistem cu panouri solare fotovoltaice. Foloseste mai putin curent electric de la reteaua nationala si profita din plin de energia gratuira si complet ecologica produsa de soare. 

 

Ce optiuni ai? Sisteme solare fotovoltaice on-grid, off-grid si hobride. 

 

Daca pana acum ai fost conectat si la reteaua nationala de energie electrica, cel mai bine e sa apelezi la un sistem fotovoltaic on-grid. Asta inseamna ca ramai in continuare racordat la reteaua nationala, dar primesti curent si de la panourile solare. 

 

Un sistem cu panouri solare fotovoltatice scade consumul de energie electrica venita de la retea si scade substantial sumele de pe facturile de curent. 

 

De la inceputul erei industriale si pana acum, temperatura a crescut cu aprope un grad Celsius, iar oamenii de stiinta spun a o crestere a temperaturii medii cu 2 grade Celsius poate avea efecte foarte grave. 

 

Fa si tu un pas pentru salvarea planetei si intereseaza-te de beneficiile pe care le aduci mediului printr-un panou fotovoltaic

 

De Ziua Pamantului, cumpara sisteme de panouri fotovoltaice de pe site-ul nostru www.e-acumulatori.ro