Tot mai multe persoane doresc sa isi instaleze sisteme de panouri fotovoltaice, insa acoperisul casei lor este prea umbrit. Merita in aceasta situatie sa alegi un sistem de panouri fotovoltaice, sau ar fi indicat sa te reorientezi sper altceva?

Evident, panourile fotovoltaice produc mai multa energie electrica atunci cand sunt in lumina directa a soarelui, dar genereaza o anumita cantitate de energie si atunci cand sunt umbrite. Sa vedem care sunt principalele probleme cand acoperisul tau este mai mult la umbra decat la soare si cum sa instalezi panourile fotovoltaice pentru a profita de lumina disponibila.

Orientare solara

Este ideal ca sistemul de panouri fotovoltaice sa fie instalat pe un acoperis orientat spre sud.

Cand panourile sunt indreptate spre vest sau spre est, nu vor primi la fel de multa lumina directa in timpul zilei. 

Daca panourile sunt orientate spre est, vor produce multa energie dimineata, dar foarte putina dupa-amiaza. Este valabil si inversul situatiei incazul in care sunt orientate spre vest. Nu este recomandat sa instalezii panouri solare nici spre nord, deoarece nu vor primi aproape de loc lumina directa din partea soarelui.

Pentru a determina pierderea generata din cauza orientarii, utilizeaza instrumentul de calcul PVWatts si editeaza campul azimut, care reprezinta unghiul in care trebuie amplasate panourile solare.

Copaci

Desi sunt o multime de motive care fac copacii sa fie minunati, nu sunt neaparat compatibili cu panourile fotovoltaice.

Copacii din partea de sud pot fi cei mai problematici, deoarece pot bloca soarele de la amiaza, ceea ce este foarte important pentru productia de energie electrica. De asemenea, copacii pot preveni castigurile solare pasive care iti pot mentine energia in timpul iernii.

Există cateva lucruri de care trebuie sa tii cont cand vina vorba despre copaci. Acestia ti-ar putea umbri panourile solare mai mult in lunile mai reci, cand soarele este intr-un unghi mai mic. De asemenea, este important sa iei in considerare tipul de copac si cat de mult va creste.

Unii copaci mai mici pot fi toaletati pentru a-i mentine mici, in timp ce alti copaci cresc foarte mult, intr-un timp relativ scurt. Copacii de foioase iti vor umbri panourile mai putin in lunile de iarna decat coniferele, deoarece isi pierd frunzele. Cu toate acestea, chiar si nuanta ramurilor are un impact asupra productiei de energie.

Portite si cosuri de fum

Aceste caracteristici ale acoperisului sunt un alt vinovat pentru productia in canitate ma mare sau mai mica a energiei electrice. In afara de plasarea strategica a panourilor solare acolo unde nu sunt umbrite, exista cateva modalitati de a evita aceste obstacole arhitecturale.

Un instalator de panouri fotovoltaice cu experienta va putea plasa panourile in asa fel incat acestea sa primesc cea mai mica cantitate de umbra. Din pacate, acest lucru ar putea limita dimensiunea tabloului.

Acestea se numara printre principalele probleme cand vine vorba despre umbrirea panourilor fotovoltaice si despre lipsa de lumina solara care ajutaaceste panouri sa produca energie electrica. Sa vedem care sunt solutiile in cazul in care si tu te confrunti cu aceste probleme, dar cu toate astea iti doresti sa folosesti energie regenerabila pentru a-ti alimenta locuinta.

Alegerea unei alte locatii pentru panourile fotovoltaice

Ai posibilitatea sa instalezi panourile fotovoltaice si pe un garaj, pe o copertina, pe un carport sau chiar pe un spalier. Acest lucru probabil va creste costul de instalare, mai ales daca trebuie sa achizitionezi materiale pentru a consolida spalierul sau carportul. Cu toate acestea, aceste structuri pot fi in locatii solare utile si pot oferi alte avantaje.

Alaturate unei ferme solare comunitare

Fermele solare comunitare sunt detinute de cele mai multe ori de un grup de oameni sau de o companie. Acestea permit unui grup de gospodarii si intreprinderi sa utilizeze energia regenerabila pe care panourile fotovoltaice din ferma o genereaza fara a fi nevoiti sa instaleze panourile fotovoltaice pe proprietatile lor. Fermele solare sunt ideale pentru chiriasi, locuitori de apartamente, gospodarii cu venituri mici si persoane cu acoperisuri umbrite.

Ai si tu in vedere aceste aspecte si alege intelept cand vine vorba de instalarea unor sisteme de panouri fotovoltaice. Contribuie in mod direct la protectia mediului si alimenteaza-ti intreaga casa cu energie solara.