Exisita o sumedenie de mituri care circula in jurul panourilor fotovoltaice. Multi cred ca nu are sens sa isi instaleze panouri solare avand in vedere ca Romania nu este o tara tocmai insorita, ca panourile nu produc energie daca cerul e acoperit ne nori, ca, odata instalate, panourile sunt greu de intretinut, etc. 

 

Pareri impartite sunt in legatura cu orice subiect, nu doar cu panourile solare. Demonstreaza cat suntem de chibzuiti – analizam inainte sa dam banii pe ceva si ne uitam la avantaje si dezavantaje. 

 

Inainte sa luam decizii, cantarim bine fiecare aspect, ne documentam, citim cat mai mult sau sa ne uitam la video-uri despre subiectul respectiv, ii intrebam pe cei care stiu mai multe decat noi. Doar asa putem lua decizii rationale si nu pentru ca asa ni se pare sau pentru ca asa spune gura lumii. 

 

In continuare, urmeaza sa aducem argumente documentate care demonteaza 5 mituri legate de sistemele cu panouri fotovoltaice.

 

Grindina distruge panourile solare

 

Vremea este de multe ori oricum, dar nu blanda, asa ca e normal sa te gandesti ca grindina distruge suprafata panourilor solare. 

 

Vestea buna e ca panourile solare sunt create dintr-un material suficient de rezistent incat sa faca fata cu brio caderilor de grindina de diferita intensitate. 

 

De asemenea, panourile solare sunt asezate perpendicular pe suprafata acoperisului, ceea ce reduce impactul pe care grindina il are asupra lor. 

 

Panourile solare functioneaza doar intr-un climat cald

 

Romania nu este cea mai insorita tara. Toamna si iarna este in general innorat si uneori, sunt perioade lungi vara si primavara cand afara ploua torential. In aceste conditii, te gandesti si tu ca panourile solare nu sunt pentru acest climat. 

 

Ei bine, panourile solare sunt create in asa fel inca produc energie chiar si in zonele in care Soarele este mai putin darnic cu razele lui. Printre cele mai mari producatoare de energie solara din lume se numara Germania, Danemarca, Norvegia si Suedia, tari in care climatul este poate chiar mai neprietenos decat la noi. 

 

Investitia este prea mare in raport cu beneficiile

 

Un alt mit este ca panourile solare sunt prea scumpe si ca investitia nu merita. Adevarul e ca la inceput e nevoie de mai multi bani pentru achizitionarea panourilor solare si pentru instalarea lor. Dar, daca produci energie electrica cu ajutorul panourilor solare factura la electrcitate va fi semnificativ mai mica comparativ cu perioadele similare din celilalti ani. 

 

Apoi, dupa ce costurile panourilor solare vor fi amortizate, energia solara va fi 100% gratis. In lunile din an in care soarele este foarte puternic, poti uita complet de plata energiei electrice. In Romania, lunile cele mai insorite sunt iulie si august. 

 

De asemenea, panourile solare te ajuta sa castigi bani daca esti prosumator. Pe baza unui contract intre tine si compania care furnizeaza energie electrica te angajezi ca tot surplusul de energie electrica pe care care il ai in gospodarie va fi injectat in reteaua nationala. In schimbul energiei injectate vei primi bani care inseamna de asemenea bani mai putini pe factura de curent.   

 

Sunt greu de intretinut 

 

Sistemele cu panouri solare fotovoltaice necesita ingrijire dupa instalare. Insa, acest lucru este simplu de facut, fara prea multe batai de cap si se face cam de doua ori pe an. Cu ajutorul unei lavete umede sau a furtunului cu apa, indepartezi depunerile de praf, frunzele sau alte deseuri. Odata inlaturate rezidurile, panourile vor produce mai multa energie electrica. 

 

De asemenea, fii atent si la pasarile care isi mai fac cuib pe suprafata panourilor. 

 

Sunt multe pareri preconcepute despre panourile fotovoltaice, poate mai multe decat am mentionat aici. Informandu-te, iti faci o parere proprie despre ele si sa hotarasti daca miturile pe care le-am expus au o baza reala sau, asa cum le spune si numele, sunt doar nascociri fara niciun argument solid. 

 

Acum ca #staiacasa, ca ai ales sa ai grija de tine si de cei din jur, ca intri in magazinele fizice doar sa cumperi strictul necesar, iar restul cumparaturilor le faci de pe internet, fa un pas pentru salvarea planetei tot din varful patului – cumpara sisteme solare fotovoltaice din magazinul nostru online, www.e-acumulatori.ro!