Bateria auto este unul dintre obiectele consumabile ale masinii care are o viata destul de indelungata, o baterie auto buna putand tine de la 3 ani pana la chiar si  5-6 ani. Bateria auto este sursa de energie care permite pornirea motorului si care alimenteaza consumatorii electrici ai automobilului cand motorul este oprit. Cele mai comune baterii auto sunt cele cu placi de plumb, acide.

Bateria cu placi de plumb este alcatuita din:

  • bac – carcasa din ebonita sau material plastic, rezistent la acidul sulfuric
  • elementi – acestia sunt formati din placi pozitive si negative, izolate prin separatori. Tensiunea normala a unui element este de 2 V, deci pentru o baterie de 12 V de pilda, vor fi nevoie de 6 elementi
  • electrolit – este o solutie de acid sulfuric in apa distilata. Este un element absolut necesar bateriei si se prepara in conditii speciale.
  • borne – acestea le stim cu totii, racordarea la masina se face in functie de semne + si –

Aceasta este bateria auto cea mai comuna, de regula cea pe care o folosim cu totii. Multi dintre noi nu cunoastem detaliile tehnice legate de acest gen de aparate, insa cateva elemente informative legate de acest subiect pot ajuta in momentul in care trebuie sa alegem o baterie noua. Pe site-ul nostru gasesti o gama variata de baterii auto, pentru diferite automobile de la branduri cunoscute.

Caracteristicile principale ale unei baterii auto sunt urmatoarele:

  • capacitatea bateriei – aceasta este cantitatea de energie stocata, se masoara in Ah, dupa cum poti sa si observi la diferitele tipuri de categorii de baterii auto
  • tensiunea bateriei – este practic tensiunea generata la bornele bateriei. Se masoara in V.
  • curentul de descarcare la rece este curentul pe care o baterie noua poate sa il furnizeze continuu, timp de 10 secunde si sa asigure la – 18 grade o tensiune de minim 7.5 V
  • durata de viata, caracteristica care preocupa cel mai mult lumea cand cumpara o baterie noua. Durata de viata a oricarei baterii auto se masoara in ani si este durata in care bateria are performante acceptabile. Durata depinde mult de tipul bateriei, de modul de folosire al masinii si caracteristicile soferului.

  Toti vrem ca bateria auto sa tina cat mai mult si sa nu ramanem in pana tocmai intr-o situatie critica, insa bateriile nu au un termen de expirare fix, durata lor de viata va depinde mult si de caracteristicile si modul de conducere al soferului.